Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

ABD’li dev şirket tek tek fabriklarını kapatıyor! Yüzlerce kişi işsiz kalacak

ABD merkezli kimya devi Dow Almanya’da bazı fabrikalarını kapatma kararı aldı.

Devlet Bahçeli’nin yardımcısının gitarlı şarkılı paylaşımına tepki yağdı

12 askerin şehit haberinin geldiği gün Bahçeli’nin ‘sağ kolu’ olan İzzet Ulvi Yönter’in paylaştığı şarkılı video tepki çekti. Yönter, daha sonra paylaşımı sildi.

Trump şimdi de bu iki ülkeye kafayı taktı: Yüzde 25 vergi uygulayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ile Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” bu ülkelerden 1 Ağustos’tan itibaren ABD’ye gönderilen tüm ürünlere, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Üç akrabasını mantarla zehirlemişti, mahkeme kararını verdi

Avustralya’da üç akrabasını zehirli mantarlarla öldürmekle suçlanan Erin Patterson’ın mahkemede ifade verme kararı jürinin kararını değiştirmedi. Patterson, üç cinayet ve bir cinayete teşebbüs suçundan suçlu bulundu.

Saray’da Erdoğan-DEM Parti heyeti zirvesi: Görüşme 1 saat sürdü

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti İmralı Heyeti ile Saray’da bir araya geldi. 1 saat süren görüşmenin ana gündem başlığı “Terörsüz Türkiye” sürecinin kritik aşaması olan “örgütün silah bırakması” oldu.

Bu gülümseme sonu oldu: Dakikalar sonra hayatını kaybetti

Romanya’da motosiklet turuna çıkan İtalyan turist Omar Farang Zin, yolda karşılaştığı ayıyı beslemeye çalışırken uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

vozol