S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

Bankaların Performansı TCMB Kararlarına Bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararlara bağlı olarak bankaların performansının belirlendiğini belirtti.

Ozyavuz, ForInvest Smart Content’ten Onur Kuzu’nun sorularını yanıtlarken, TCMB’nin faiz politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Ana senaryolarında, TCMB’nin gösterge faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmayı ve yaz aylarından itibaren kademeli faiz indirimleri yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu varsayım, kurun istikrar kazanması, rezervlerin artması ve aylık enflasyonun kabul edilebilir seviyede seyretmesine bağlı olarak şekillendi.

‘Faiz Artışı Beklemiyoruz’

Ozyavuz, “Faiz artışı beklemiyoruz” diyerek, bu adımın yalnızca mali istikrar ya da dezenflasyon riskleri ortaya çıktığında gündeme gelebileceğini belirtti. Ayrıca, 2025’e kadar varlık kalitesinde bozulma beklentisi olduğunu ancak faiz artışlarının bu durumu erteleyebileceğini dile getirdi.

Faiz indiriminin ise şu anda uzak bir ihtimal olduğunu belirten Ozyavuz, daha sıkı finansman koşulları ve artan fonlama maliyetlerinin marjlarda baskı yaratacağını söyledi. İyileşmenin ise yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde belirginleşmesini öngördüklerini belirtti.

Bankaların Performansı TCMB’ye Bağlı

Bankaların performansının büyük ölçüde TCMB’nin gelecekteki adımlarına bağlı olduğunu vurgulayan Ozyavuz, erken bir faiz indirim döngüsünün kârlılığı hızlandırabileceğini ancak yeni faiz artırımları veya sıkılaştırma adımlarının kârlılıktaki toparlanmayı erteleyebileceğini belirtti.

Türk bankalarının genel olarak iyi yönetildiğini belirten Ozyavuz, sektörün piyasa güvenine aşırı derecede hassas olduğunu ve ekonomik zorlukların ve yüksek volatilitenin bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğini açıkladı. Bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlılığının, yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı sektörü kırılgan hale getirdiğini belirtti.

Related Posts

Çin’den tarihi çağrı; ABD’ye gözdağı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, BRICS ülkelerine ABD’nin tarifelerine boyun eğmeden, karşı uzlaşma yapmadan birlik olma çağrısında bulundu.

Yağmur altında metrelerce ucuz çay-simit kuyruğu

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı altında ezilen tüketici, kuruş hesabı yapıyor. Alım gücü düşen yurttaşlar, ucuz ürün arayışına devam ediyor.

Türk Kızılay’ın vekaletle kurban kesim fiyatı belli oldu

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, bu yıl vekaletle kurban kesimi bedelinin “yurt içi” ve “Filistin Gazze” kategorisi için 13 bin 250 lira, “yurt dışı” için 5 bin 250 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Trump’ın 100 günlük iktidarlığının piyasaya etkisi: Yatırımcılar ABD’de kalıcı zararın olmasından endişeli

Trump yönetiminin ilk 100 gününde piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı seyir, bazı yatırımcıların Amerikan varlıklarından uzaklaşmasına neden oldu. Ancak uygulanan politikaların ABD’den uzaklaşmada kalıcı bir değişime yol açıp açmadığı henüz bilinmiyor.

Ticaret Bakanlığı 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi

Ticaret Bakanlığı 2025 yılı ilk çeyreğinde sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda yüzde 218 oranında artışla 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi.

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanla yatırımcıların yeniden güçlü makro ekonomik temelleri ve hikayesi olan ülkelere odaklanacaklarını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir