Sessiz tehdit: gut hastalığı eklem sağlığınızı nasıl bozuyor?

Gut Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Doç. Dr. Nuh Ataş’tan Önemli Bilgiler

Gut hastalığının, vücutta ürik asit düzeyinin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Nuh Ataş, “Günümüzde sıkça karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan gut, özellikle eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ürik asit, normalde idrar yoluyla vücuttan atılması gereken bir maddedir. Ancak, fazla üretildiğinde ya da böbrekler yoluyla yeterince atılamadığında eklemlerde kristal formunda birikir. Bu kristaller, bağışıklık sistemini uyarak iltihaplı ataklara yol açar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“En Sık Ayak Başparmağını Etkiliyor”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığı genellikle ayak başparmağında ani başlayan yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Ancak diz, ayak bileği, dirsek gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Hastalar genellikle gece saatlerinde başlayan şiddetli ağrılarla acil servise başvururlar. Bu ataklar zamanla sıklaşabilir ve uygun tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

“Beslenme Alışkanlıkları Hastalığı Tetikleyebilir”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığının tetikleyicileri arasında kırmızı et, deniz ürünleri, alkol ve fruktoz içeren içeceklerin aşırı tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Bu gıdalar vücuttaki ürik asit seviyesini artırarak ataklara neden olmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla hastalık riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Doğru Tedaviyle Kontrol Altına Alınabilir”

Gut hastalığının uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nuh Ataş, “Erken teşhis konulan hastalarda, uygun ilaç tedavisi ile hem ataklar azaltılabilir hem de eklem hasarı önlenmiş olur. Bu nedenle, özellikle ani ve şiddetli eklem ağrısı yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon nedenleri hakkında açıklama yapan Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran riskler hakkında konuştu 

Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Bebeklerde reflünün çoğu zaman fizyolojik bir durum olduğunu ve sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle 12–18 ay içinde kendiliğinden geçtiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, “Bebeklerde beslenme alışkanlıkları, reflünün ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Uygun olmayan beslenme yöntemleri mide basıncını artırarak mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için fazla beslenmeleri durumunda mide basıncı artar ve reflü olabilir” dedi.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.