Örgütlü işçilerin toplam işçi sayısına oranı, Temmuz 2025’te yüzde 14.02 oldu: Sendikalılaşma düşüşte

Türkiye’de sendikal örgütlenme konusundaki zorlukların etkileri hala devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dün duyurduğu Temmuz 2025 dönemine ait işkolu istatistiklerine göre, işçi sayısı 17 milyon 326 bin 143’e yükselirken sendikalı işçi sayısı 2 milyon 429 bin 527 kişide kaldı. Bu da sendikalı işçi oranının toplam kayıtlı işçilere oranını yüzde 14.02 olduğunu gösteriyor. Bu oran Ocak 2025’te yüzde 14.97 iken Temmuz 2024’te yüzde 14.8 idi. Sonuçları yorumlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar Endeksi’ne atıfta bulunarak Türkiye’nin işçi hakları konusunda en kötü 10 ülkeden biri olmasının nedeninin sendikasızlık olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, sendikaların mevzuatının tamamen antidemokratik olduğunu belirterek, “Sendikalı olmak günümüzde en yaygın işten çıkarma sebeplerinden biri iken hükümet sessiz kalarak bu sürece katkı sağlıyor. Ayrıca mevzuatta ikili baraj sistemi gibi birçok engel bulunmaktadır” dedi. Çerkezoğlu ayrıca muhalefet partilerinin sendikalaşma konusundaki çağrılarının yeterli olmadığını ve daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

DEMOKRASİNİN YOLU

“Demokrasi sadece sandıkla sınırlı değildir. Demokrasi, örgütlenme ile sağlanır. Bu nedenle demokrasi mücadelesi veren tüm muhalefet güçlerinin, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıracak temel yapısal adımları atmaları gerekmektedir.”

Çalışma ekonomisi uzmanı ve avukat Dr. Murat Özveri ise şu konulara dikkat çekti: “Sendikalı işçinin işverenin yasa dışı baskılarına karşı bir güvencesi yok. İşten çıkarma davaları en az dört yıl sürüyor. Ayrıca yetki sistemi, işveren itirazı üzerine toplusözleşme sürecini durduruyor ve işçi sendikal korumanın dışında kalıyor. Grevler kolayca yasaklanabiliyor, bu da sendikaların etkisiz hale gelmesine neden oluyor. Tüm bu sorunlarından sonra sendikaların da tartışılması gerekmektedir. Üye kazanmak için hak mücadelesi vermek yerine ‘promosyon sendikacılığı’ olarak bilinen uygulama yaygınlaşmış durumda.”

Related Posts

Faiz indirimine piyasaların tepkisi ne oldu?

TCMB, temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. TCMB yılın beşinci faiz kararında, beklentilerle paralel olarak indirime gitti ancak indirimi beklenenden de fazla yaptı. Faizi …

Gram altın için rekor tahmin geldi!

Ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, piyasada 250 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi olduğunu belirtti. Ancak Geçer, enflasyonun %35 seviyesinde olduğu bir ortamda faizin …

Kanser tedavisinde emsal karar! Geri ödeme listesine alındı

İzmir’de emsal olabilecek önemde bir karara imza atıldı. İzmir 1. İş Mahkemesi, kanser hastasının açtığı davada SGK’nin geri ödeme listesinde yer almayan bir ilacın bedelinin, kurum tarafından karşılanmasına hükmetti. Karşıyaka ilçesinde yaşayan C.A …

Denize kentsel atık su deşarjının bedeli ağır oldu! 1.3 milyon lira ceza kesildi

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Yalova İl Müdürlüğü ekiplerince bölgede yapılan denetim ve incelemeler sonucu Yalova Belediyesinin yağmur suyu hattından denize kentsel atık su deşarj ettiği belirlendi. Yapılan analizler …

Emlak İlanlarındaki Fiyat Artışı Denetim Altında

Bakanlık, haklı sebep olmadan fiyat artışlarına ceza uygularken, bazı emlakçılar fiyatları gizliyor.

Hacılar Büyük Su Projesi’nin İkinci Etabı İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Hacılar Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Hacılar Büyük Su Projesi’nin ikinci etabı için ihaleler 11 Ağustos 2025 tarihinde yapılacak. Proje, yerleşim yerlerini taşkın ve sel tehlikesine karşı daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

vozol