Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırması: Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimleri İncelendi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması’ sonuçları açıklandı. Mart ayında 81 ildeki BİLSEM’lerde proje üretim ve yönetimi programında eğitim gören 2 bin 21 özel yetenekli öğrencinin katıldığı ankete dayalı araştırma, öğrencilerin kariyer seçimleri, tutumları ve sağlıklı kariyer planlamaları üzerine önemli bulgular ortaya koydu.

YENİ BİLGİLER VE BAKIŞ AÇILARI ORTAYA KONDU

Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin %75,3’ü kariyer planlamasında maddi kazancı öncelikli bir amaç olarak görmüyor; %84,5’i ise kişisel gelişimlerini ön planda tutuyor. Aynı zamanda öğrencilerin %72,5’i kariyerlerini erken aşamalarda planlamanın hedeflerine ulaşmada etkili olduğuna inanıyor. BİLSEM’lerdeki öğrenciler, kariyer hedeflerinde bilimsel veya sanatsal yeniliklere katılımın önemine vurgu yapıyor. Araştırmada, öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlerken topluma yeni bir bakış açısı sunmanın da önemli olduğu belirtildi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YETENEKLERİ GELİŞTİRİYOR

Araştırmaya göre, öğrencilerin çoğu BİLSEM atölye çalışmalarının yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olduğunu belirtti. %70,2’si atölye çalışmalarının kariyer kararları alırken faydalı olduğunu düşünürken, merkezlerdeki proje üretimi sürecinin kariyer gelişimlerine ve karar alma süreçlerine katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca araştırmada, ortaöğretim kademesindeki özel yetenekli öğrencilerin çoğunun toplumsal sorunlara yaratıcı çözümler getirebilecekleri alanlara ilgi gösterdikleri ortaya çıktı.

Related Posts

Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri’ne başvurular yoğun ilgi üzerine 10 Mayıs’a uzatıldı

Eğitim alanında fark yaratan projeleri ödüllendirmek üzere Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri’nin başvuru tarihi yoğun talep nedeniyle 10 Mayıs’a kadar uzatıldı. Geleceğin Eğitimi 2025 Zirvesi kapsamında verilecek ödüller, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliklerini teşvik etmeyi, eğitime katkı sağlayan projeleri ön plana çıkarmayı hedefliyor.

LGS sınavı ne zaman? 2025 MEB LGS sınav tarihi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yıl düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen önemli bir adım. 2025 yılı için LGS’ye hazırlanan öğrenciler ve veliler, “LGS ne zaman yapılacak?” sorusunun cevabını merak ediyor. Peki, 2025 LGS sınavı ne zaman yapılacak?

İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen depremlerin ardından kent genelinde tüm resmi ve özel okullarda eğitim öğretime iki gün ara verilmişti. Hafta sonuyla birleşen aranın ardından dün sabah yeniden açılan okullarda ilk ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ oldu. Bu kapsamda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan video, kentteki bütün sınıflarda ilk ders saatinde öğrencilere izletildi.

10 bin AKUB üyesi görev başında

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 81 ilde 10 bin AKUB (Arama Kurtarma Birimi) üyesinin her an göreve hazır olduğunu söyledi.

Edebiyat Fakültesinde “Timur ve Dönemi” tartışılacak

 Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi iş birliğinde “Timur ve Dönemi  Sempozyumu” düzenlenecek.

Kaymakam, 23 Nisan Bayramı’nda Koltuğunu Öğrencilere Devretti

Sinop’un Gerze ilçesinde Kaymakam Mehmet Deniz Arabacı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu temsili olarak ilkokul öğrencilerine devretti. Kaymakam Arabacı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Nehir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir