Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Kök Hücre Laboratuvarı, Türkiye’de Kanser Tedavisine Yeni Bir Soluk Getiriyor

SAMSUN – Kök Hücre Uzmanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser tedavisinde çığır açacak özel hücrelerin üretildiği laboratuvarın kurulma aşamasında olduğunu duyurdu.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı tedaviler ve gen tedavileri konusundaki güncel gelişmeleri paylaşmak üzere Samsun’da düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Karaöz, kök hücrelerin tıpta giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, mevcut şartlarda bazı hastalıkların tam olarak tedavi edilemediğini vurguladı. Özellikle nörodejeneratif hastalıkların, ilgili organlardaki hücrelerin ölümü ve işlev kaybıyla ilişkili olduğunu belirterek, mevcut tedavi yöntemlerinin bu hücreleri geri getiremediğini ifade etti.

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı denetiminde onaylanmış hücresel tedavilerin hastalara yardımcı olduğunu ve ülke genelinde bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

Hastalara uygulanan tedavilerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde laboratuvar ortamında üretilmesi gerektiğini vurgulayan Karaöz, hastalara yanıltıcı vaatlerin verilmemesi gerektiğini ve tedavinin gerçekten fayda sağlayacak hastalara uygulanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kansere sebep olmadığını vurgulayarak, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını ve kanser riski taşımadığını ifade etti.

Hematolojik malignanslar için yeni bir teknoloji olan CAR T-cell’in önemine de değinen Karaöz, Türkiye’de de bu güçlü hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma aşamasında olduklarını açıkladı. Bu laboratuvarın kanser hücrelerini hedef alarak tedavi edici hücreler üreteceğini ve gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

1 fincan içen boğaz ağrısını unutuyor! Doktorların doğal reçete, antibiyotik gibi etki ediyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.