İmamoğlu faturasını ‘barış’ haberleri bile düzeltemedi

MHP Lideri Bahçeli’nin Çağrısıyla Başlayan Süreç PKK’nın Kendini Feshetmesiyle Son Buldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim 2024’te yaptığı çağrıyla başlayan süreç, dün PKK’nın kendini feshettiğini duyurmasıyla sonlandı.

Türkiye’nin 47 yıldır mücadele ettiği PKK’nın silah bırakması, ekonomide ufak çaplı hareketlenmelere neden oldu.

Ancak, beklenen büyük etki bir türlü gerçekleşmedi.

Barış haberlerine rağmen, 19 Mart’ta Borsa İstanbul’da ve Türkiye ekonomisinde yaşanan kayıplar hala telafi edilemedi.

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Borsa bir günde 10 bin 800 puandan 9 bin 800’lere gerileyerek 9 bin puan sınırına kadar indi ve ülke 1,5 trilyon lira değerinde kayıplar yaşadı.

18 Mart’ta 9 trilyon lira olan piyasa değeri, nisan sonunda 1 trilyon liraya düşerek büyük bir darbe aldı.Yabancıların satış baskısıyla 1 milyar 565 milyon dolar net çıkış yaşandı.

Sadece Borsa değil, altın da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak gram altın 4 bin 2 liraya ulaştı. Dolar ise 30 dakika içinde anlık 43 liraya kadar yükseldi. Merkez Bankası ise kamu bankaları aracılığıyla doları 38 lira seviyesinde tutmaya çalıştı. Euro ise 45 liraya kadar çıkıp 43 lirada dengeledi.

Merkez Bankası, bu dalgalı dönemde 7 haftada tarihin en yoğun döviz satışını gerçekleştirerek 57 milyar dolarlık bir hamle yaptı.

Barış haberlerinin borsaya kısmi pozitif etkisi oldu, ancak 57 milyar dolarlık bir yatırım yapılmadı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, cari işlemler beklentilerin üzerinde gerçekleşerek Mart ayında 4 milyar 87 milyon ABD dolar açık verdi.

İmamoğlu’nun tutuklanması, barış haberleri kadar yatırımcılar üzerinde etkili olmadı.

Related Posts

Bir Çin’li otomobil daha Türkiye’ye geliyor: Hangi şehirde fabrika kuracağı belli oldu

Çinli otomobil markası SWM Motors, Türkiye’ye yatırımı yapma kararı aldı. Markanın üretim için seçtiği adres de netleşti. Geçtiğimiz sene Çin’in otomotiv devi BYD’nin, Manisa’da fabrika kuracağı açıklanmıştı, BYD ayrıca 7 bin aracını Türkiye …

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.