Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon Riski ve Önlem Alınması

Hipertansiyonun nedenleri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran faktörleri açıkladı.

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan hipertansiyon; atar damarlardaki kan basıncının sürekli olarak normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde 1 milyar 280 milyon, ülkemizde ise 16 milyonu aşkın kişinin hipertansiyon hastası olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, ülkemizde her üç kişiden biri hipertansiyonla mücadele ediyor. Ayrıca, yapılan son araştırmalar, hipertansiyonun artık 20’li yaşlarda ve hatta 15-19 yaş aralığında bile giderek daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Acıbadem Kartal Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyonun genç nüfusta hızla yaygınlaşmasında modern yaşamın getirdiği hareketsizlik ve fast food tarzı beslenmenin büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Hipertansiyonda Erken Tanı ve Önemi

Murat Turfan hipertansiyonda erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Çünkü, gecikildiğinde kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak hipertansiyon genellikle belirti vermeden organ hasarına yol açabilir. Bu nedenle, gençlerin hiçbir şikayeti olmasa bile 18 yaşından itibaren yılda bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri ve hipertansiyon risk faktörlerinden herhangi biri varsa yaşam tarzlarını daha dikkatli planlamaları son derece önemlidir” diyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran 8 etkeni açıkladı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Obezite

Modern yaşamın bir sonucu olarak fiziksel aktivite azalırken fast food tüketiminin artması gibi faktörler nedeniyle obezite gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Obezitenin neden olduğu en önemli sorunlardan biri de hipertansiyon olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, “Aşırı vücut ağırlığı kalbi daha fazla çalıştırır ve damar duvarlarının gerginliğini arttırır, bu da kan basıncının yükselmesine sebep olur. Vücut kitle indeksindeki her 1 birimlik artış, hipertansiyon riskini %7 oranında artırır.”

Önlem Alınması Gerekenler: Sağlıklı beslenmeye özen gösterin ve düzenli egzersiz yaparak Vücut Kitle İndeksinizi 18.5–24.9 aralığında tutmaya çalışın.

Aşırı Tuz Tüketimi

Sodyum, yaygın olarak bilinen adıyla tuz, damarların kasılmasına ve buna bağlı olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Son yıllarda hipertansiyonun gençler arasında daha sık görülmesinde, bol miktarda tuz içeren fast food yiyeceklere yönelimin önemli bir rolü olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan’a göre.

Önlem Alınması Gerekenler: Dünya Sağlık Örgütü, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli, yemeklerde tuz yerine baharat, limon veya sarımsak tercih edilmelidir. Aşırı tuz içeriği nedeniyle fast food ve paketli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Bebeklerde reflünün çoğu zaman fizyolojik bir durum olduğunu ve sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle 12–18 ay içinde kendiliğinden geçtiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, “Bebeklerde beslenme alışkanlıkları, reflünün ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Uygun olmayan beslenme yöntemleri mide basıncını artırarak mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için fazla beslenmeleri durumunda mide basıncı artar ve reflü olabilir” dedi.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.