Bilim insanlarının yeni keşfi: Hala çok güzel kokuyorlar

Dokuz mumyayı inceleyen araştırmacılar, kokularının yoğunluğunda bazı farklılıklar olsa da hepsinin “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” olarak tanımlanabileceğini buldular.

Kokunun kimyasal bileşiminin yeniden yaratılmasının, başkalarının mumyanın kokusunu deneyimlemesini sağlayacağını ve içindeki bedenlerin çürümeye başladığının belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyorlar.

Araştırmacılardan Cecilia Bembibre, BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, “Mumyalanmış bedenleri koklama deneyimimizi paylaşmak istiyoruz, bu nedenle Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sunulacak kokuyu yeniden oluşturuyoruz” dedi.

Mumyalama işlemi sırasında, eski Mısırlılar ruhun öbür dünyaya geçişine hazırlanmasının önemli bir parçası olarak bedeni hoş kokularla çevrelerdi. Bu nedenle mumyalama işlemi sırasında firavunlar ve soylular yağ, mum ve merhemlerle süslenirdi.

“Filmlerde ve kitaplarda mumyalanmış cesetleri koklayanların başına korkunç şeyler gelir. Bunların hoşluğuna şaşırdık,” dedi Dr. Bembibre.

Perşembe günü Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlanan akademik çalışmanın yazarları, mumyanın içine müdahale etmeden lahitin içindeki kokuyu çıkarmak zorundaydı.

Araştırmacılar, fiziksel numuneler almadan kokuyu ölçebilmek için küçük bir tüp yerleştirdiler. Müzenin kokularını duyan ziyaretçiler, Antik Mısır’ı ve mumyalama sürecini bambaşka bir gözle deneyimleyebilecekler.

Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı öğretim görevlisi olan ve doktora tezini koku siyaseti üzerine yazan Ally Louks, bunu tarihi iletmenin “gerçekten yenilikçi” bir yolu olarak tanımladı.

BBC’ye verdiği demeçte, “Burnunuzu tutmak güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkiye neden olur. Kokuların sosyal, dini ve kişisel uygulamalar için anahtar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Matija Strlič ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, kokuların mumyanın hangi sosyal sınıfa ait olduğunu bile tahmin edebileceğini söyledi.

“Bu yaklaşımın diğer müze koleksiyonları için de büyük ilgi görme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu keşif, müze ziyaretçilerine mumyalara dair yeni bir duyusal bakış açısı sağlamanın yanı sıra mumya koruyucuları için de potansiyel bir atılım anlamına geliyor.

Araştırmacılar, lahitin içindeki farklı kokuları ayırmak için gaz kromatografisi adı verilen bir teknik kullandılar. Bu kokular birleşerek lahitin kokusunu oluşturdu.

Mumyalama işleminde kullanılan hayvansal yağların parçalanmasıyla ilişkili kokular bulundu; bu, cesedin çürümeye başladığı anlamına gelebilir.

Araştırma raporunda, bu keşiflerin mumyaların korunmasına “pratik müdahalelerde” bulunmayı, bedenlerin en iyi şekilde nasıl saklanıp sarılacağının belirlenmesini mümkün kılacağı belirtiliyor.

“Bu, koleksiyonun bakımını üstlenen koruyucular için faydalıdır çünkü bu sayede koleksiyonun gelecek nesillere ulaşmasını sağlayabiliriz” dedi Dr. Bembibre.

Related Posts

Kayyumdan ‘gezi’ ihalesi… Batman’dan Edirne’ye, 2 milyonluk yolculuk!

Kayyum Ekrem Canalp yönetimindeki Batman Belediyesi, “Batman’dan Edirne’ye, Edirne’den Batman’a” sloganıyla düzenlenen gezi organizasyonu için 2 milyon 250 bin TL’lik ihale yaptı. Sadece iki firmanın katıldığı pazarlık usulü ihalenin süresi 10 gün olarak belirlendi.

Popüler restoranın suşisinden parazit çıktı! 7 farklı hastalık riskiyle karşı karşıya bırakıyor!

İtalya’da bir restoranda çekilen görüntüler büyük infiale yol açtı. Suşi tabağında hareket eden kurtçuklar tespit edildi. Uzmanlara göre, bu ürünü tüketenler tam 7 farklı hastalık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Profesör açıkladı: İşte kenelerin en çok tercih ettiği kan grubu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Almanya İsrail’e silah ihracatını onayladı

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılarla başlayan çatışma karşılıklı füze atışları ile sürerken Almanya, İsrail’in saldırılarına ilişkin ‘işin pis kısmını hallediyor’ diyerek tarafını belli ederek dikkat çekmişti. Son yıllarda İsrail’e silah …

Yeni ismi bugün açıklandı: Eskişehir’den Atatürk’ün adı sessiz sedasız kaldırıldı

Yıkılan Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılan Yeni Eskişehir Stadyumu’nun adı belli oldu. Eskişehirlilerin yoğun isteğine rağmen yeni stadyumdan Atatürk’ün adı kaldırılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Fethi Heper’in ismi verildi.

ABD, Türkiye’den aldığı kremayı geri çağırdı, salgına yol açmış!

Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre, bazı kişilerde salmonella enfeksiyonu görüldüğünün bildirilmesinin ardından Türkiye’den ithal fıstık kreması market raflarından toplatılıyor. TÜRK MARKASI SALMONELLA SALGININA YOL AÇTI USA Today’in haberine göre …