Artvin’de Et Fiyatları ve Alım Gücü Krizi

Artvin’de Et Fiyatlarındaki Artış Esnafı Zorluyor

Haber: Uğur İSTANBULLU

(ARTVİN) – Artvin’in Borçka ilçesinde kasaplık yapan İsmet Çakır, artan et fiyatları sebebiyle işlerinin kötü gittiğinden yakındı. Çakır, “Et pahalı, girdiler pahalı, hayvan pahalı ve insanların alım gücü kalmadığı için insanlar et alamıyor. Şu anda Borçka’da kemiksiz etin kilosu 650 lira. İşlerimiz çok düşük. Her geçen gün bir önceki yılı arar hale geldik” dedi. Kasap Uğur Tüylü de, “Et bize yüksek fiyata gelince, biz de ister istemez fiyatlarımızı yükselttik. Bu durum satışlarımızda ister istemez düşüşe yol açtı” şeklinde konuştu.

Ramazan Bayramı sonrasında tırmanışa geçen et fiyatları sadece yurttaşları değil, kasapları da olumsuz etkiliyor. Kasaplar, yüksek maliyetlerle birlikte satışlarının düştüğünü ve işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini ifade ediyor.

Borçka’da 43 yıldır kasaplık yapan İsmet Çakır, işlerinin kötü gittiğini belirterek, şunları söyledi: “43 yıldır kasaplık yapıyorum ama son yıllarda işler çok kötü gidiyor ve bundan sonra bu işten vazgeçeceğim gibi görünüyor. Et pahalı, girdiler pahalı, hayvan pahalı ve insanların alım gücü kalmadığı için insanlar et alamıyor. Şu anda Borçka’da kemiksiz etin kilosu 650 lira. Borçka’da hayvancılık yok, sadece Ardanuç ve Yusufeli’nde hayvancılık yapılıyor. Maliyetler arttıkça yem fiyatları da yükseldi. Ben de daha önce hayvancılık yapıyordum, ama artık o işi de bıraktım. Devletimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Üretim olmazsa, tüketim de olmaz. Sonuçta işler buraya kadar geldi ve tıkandı. Genel olarak esnaflar için bir şey diyemem, ben kendimden sorumluyum. İşlerimiz çok düşük ve gittikçe geriye gidiyor. İşlerin neden bu kadar kötü olduğunu anlayamıyorum. Her geçen gün bir önceki yılı arar hale geldik.

“Dolabı çalıştırdığınız parayı kazanamıyorsunuz”

Çakır, dükkanındaki boş sakatat, tavuk ve haşlama et dolaplarını göstererek, “Biz isterdik ki burası dolsun ve biz de vatandaşlarımıza hizmet edelim. Maalesef insanların alım gücü zayıf ve doğal olarak bu işler olmuyor. Bu işin sonuna geldik ve artık emekli olma zamanı geldi. Bir oğlum var ama o da burada değil, zaten bu işi yapmak istemedi ve buradan çekip gitti. İş olmadığı için dolabımız boş. Bu dolabı yaptırırken güzel bir şekilde düzenledik, ancak dolabı çalıştırdığınız parayı kazanamıyorsunuz. Doğal olarak biz de burada çeşit yapıp dolaba koyamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ramazan sonrasında ete gelen zamlar satışları etkiledi”

“Ramazan sonrasında et fiyatlarında bir yükseliş oldu. Et bize yüksek fiyata gelince, biz de ister istemez fiyatlarımızı yükselttik. Bu durum satışlarımızda ister istemez düşüşe yol açtı. Ramazan sonrası et fiyatları bayağı bir arttı. Ramazanda kıymayı 550 liraya verirken, şu anda en ucuz kıyma 600-650 lira arasında. Ramazan sonrasında fiyatlarda 100 lira civarında artış oldu. Müşteri konusunda olumsuz bir durum var, ciddi bir düşüş yaşanıyor. Vatandaş bayramda parasını harcadı, misafirini ağırladı, doğal olarak her şey masraflı. Artvin’de şöyle bir durum da var; kışın insanlar büyük şehirlere gidiyor, yazın ise geri dönüyorlar. Ancak şu an geri dönüş olmadığı için işler de olumsuz etkileniyor.”

Yurttaşlar da et fiyatlarının yüksekliğinden yakındı

Artvinli Nahit Işık, et fiyatlarının insanların alım gücünü zorladığını belirterek, şunları söyledi: “Et fiyatları, üretimden kaynaklı olarak pahalı. Aynı zamanda enflasyon da etkili ve insanların alım gücü zayıf. Bu yüzden doğal olarak insanlar et yiyemiyor. Önceki yıllarda evde et eksik olmazdı ama şimdi durum farklı. Hiç evine et girmeyen insanlar da var. Şahit olduğumuz ve yardımda bulunduğumuz evler var. Bazı indirimler var, sağ olsunlar yardımcı oluyorlar ama yine de yeterli olmuyor. İnsanların alım gücü yok. 14 bin lira emekli maaşı olanın geçim sıkıntısı yaşanması doğal. 22 bin lira asgari ücretle bu insanlar eti nasıl alacak? Gıdayı nasıl alacak? Kirasını nasıl ödeyecek? Çocuğunu nasıl geçindirecek? Mesele budur.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

Birçok kişi panikle telefonunu kontrol ediyor… SIM takası saldırısı nedir?

Cep telefonunuz sadece sosyal medya ya da mesajlaşma aracı değil, artık cebinizdeki banka şubesi. Peki ya biri, numaranızı çalıp hesabınızı boşaltırsa? Son dönemde artan SIM kart dolandırıcılığı, sessizce ilerliyor ama sonuçları yıkıcı.

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Türkiye, Orta Koridor için Dünya Bankasından 660 bin dolar finansman temin etti

Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi’nin maliyeti için Dünya Bankasından 660 bin dolarlık finansman sağlandı.

İş Enerji, Ateş Çelik ortaklığıyla Türkiye’nin rüzgârını yerli teknolojiyle güçlendiriyor

İş Bankası Grubu, sürdürülebilir enerji alanında önemli bir adım atarak, rüzgâr türbini ekipmanı üreticisi Ateş Çelik’e yüzde 15 oranında ortak oldu. 45 milyon Euro’luk yatırımla hem yerli üretimin artırılması hem de ihracat kapasitesinin büyütülmesi hedefleniyor.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 20 Haziran ile biten haftada 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 768 milyar 121 milyon 592 …

Milyonlarca yurttaş bekliyor: AKP’den kritik ‘emekli aylıkları’ açıklaması!

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, “4 milyona yakın emeklimizin en düşük maaşı aldığının farkındayız, bununla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.