Şimşek’in öve öve bitiremediği tablo: ABD veya Almanya değil, Türkiye, Bangladeş ve Senegal ile aynı kategoride

Moody’s ve Fitch Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin son değerlendirmelerini açıkladı.

Moody’s tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu “B1″den “Ba3″e yükseltildi ve görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize edildi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Ermenistan, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Özbekistan, Fiji ve Senegal yer alıyor.

Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, görünümü “durağan” olarak belirledi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Bangladeş, Brezilya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Namibya, Seyşeller, Güney Afrika, Özbekistan ve Jamaika yer alıyor.

Moody’s’in “Ba3”, Fitch’in ise “BB-” kategorisine yerleştirdiği Türkiye, uluslararası yatırımcılar nezdinde hâlâ “spekülatif” yani yüksek riskli sınıfta değerlendiriliyor. Bu kategorideki diğer ülkeler arasında Ermenistan, Özbekistan, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi notundaki yükselişi olumlu bir adım olarak değerlendirerek, Türkiye’nin ekonomik göstergelerini geliştirmeye ve yapısal reformlarla ekonomiyi güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Önceki değerlendirmelere göre, Moody’s son olarak 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise en son 2024 Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmiş ve görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.

Related Posts

Ev hayali artık borsaya düşüyor! Gayrimenkul Sertifikası ne vaat ediyor? Muhalefetin eleştirisi nedir?

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle ev sahibi olmak artık bir hayal. Bir emekçi, ömrü boyunca çalışsa da insani koşullara sahip bir ev alamıyor. Türkiye’de konut krizi artarak sürerken, iktidar bu kez konut hayalini borsaya taşıyor …

Örgütlü işçilerin toplam işçi sayısına oranı, Temmuz 2025’te yüzde 14.02 oldu: Sendikalılaşma düşüşte

Sendikalaşma oranı Temmuz 2025’te yüzde 14.02’ye gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine indi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu tablonun demokrasi eksikliğinden kaynaklandığını vurgularken, uzmanlar iş güvencesi, grev yasakları ve etkisiz sendikal yapılar konusunda uyarıyor.

Faiz indirimine piyasaların tepkisi ne oldu?

TCMB, temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. TCMB yılın beşinci faiz kararında, beklentilerle paralel olarak indirime gitti ancak indirimi beklenenden de fazla yaptı. Faizi …

Gram altın için rekor tahmin geldi!

Ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, piyasada 250 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi olduğunu belirtti. Ancak Geçer, enflasyonun %35 seviyesinde olduğu bir ortamda faizin …

Kanser tedavisinde emsal karar! Geri ödeme listesine alındı

İzmir’de emsal olabilecek önemde bir karara imza atıldı. İzmir 1. İş Mahkemesi, kanser hastasının açtığı davada SGK’nin geri ödeme listesinde yer almayan bir ilacın bedelinin, kurum tarafından karşılanmasına hükmetti. Karşıyaka ilçesinde yaşayan C.A …

Denize kentsel atık su deşarjının bedeli ağır oldu! 1.3 milyon lira ceza kesildi

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Yalova İl Müdürlüğü ekiplerince bölgede yapılan denetim ve incelemeler sonucu Yalova Belediyesinin yağmur suyu hattından denize kentsel atık su deşarj ettiği belirlendi. Yapılan analizler …

vozol