Moody’s ve Fitch Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin son değerlendirmelerini açıkladı.
Moody’s tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu “B1″den “Ba3″e yükseltildi ve görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize edildi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Ermenistan, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Özbekistan, Fiji ve Senegal yer alıyor.
Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, görünümü “durağan” olarak belirledi. Bu not seviyesinde bulunan diğer ülkeler arasında Bangladeş, Brezilya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Namibya, Seyşeller, Güney Afrika, Özbekistan ve Jamaika yer alıyor.
Moody’s’in “Ba3”, Fitch’in ise “BB-” kategorisine yerleştirdiği Türkiye, uluslararası yatırımcılar nezdinde hâlâ “spekülatif” yani yüksek riskli sınıfta değerlendiriliyor. Bu kategorideki diğer ülkeler arasında Ermenistan, Özbekistan, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi notundaki yükselişi olumlu bir adım olarak değerlendirerek, Türkiye’nin ekonomik göstergelerini geliştirmeye ve yapısal reformlarla ekonomiyi güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.
Önceki değerlendirmelere göre, Moody’s son olarak 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise en son 2024 Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmiş ve görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.