Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.