Aile Şirketlerine Kurumsallaşma Paneli

“`html

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Üzerine Panel Düzenlendi

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) işbirliğiyle ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları’ konulu bir panel gerçekleşti. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, aile şirketlerinin yüksek teknoloji ve katma değerli üretime yönelmesi gerektiğini belirterek, “İhracata yönelen aile şirketlerimizle dış ticaret açığımızı azaltmak, dünya ekonomisinden aldığımız payı artırmak tamamen bizim elimizde,” dedi.

Türkiye’de kurumsal yönetim anlayışını yaygınlaştırmayı amaçlayan TKYD, 2025 yılında da Anadolu’daki çeşitli şehirlerde benzer etkinlikler gerçekleştirmeyi sürdürecek. İzmir merkezli bu etkinlikte, TKYD, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle aile şirketleriyle bir araya geldi.

Panele TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı ve TAİDER Başkanı Fatma Olten açılış konuşmalarıyla katıldı. Dr. Tamer Saka, kurumsal yönetimin sadece halka açık şirketler için değil, tüm şirketlere fayda sağlayacak bir mekanizma haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Anadolu Seminerleri kapsamında, Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen 98 panel ile 7000’in üzerinde ana hissedar ve yöneticiye ulaşıldığını vurguladı.

Dr. Saka, “Kurumsal Yönetim Öz Değerlendirme Aracı’nın sağladığı desteklerin yanında, rehber yayınlar ve iyi uygulamaların tanıtılmasıyla kurumsal yönetim anlayışını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz,” dedi.

Yüksek Teknoloji ve Katma Değerli Üretim Vurgusu

EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı ise etkili bir kurumsallaşma için profesyonel yönetim uygulamalarının benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Özhelvacı, “Aile anayasası gibi yapılar, ortak değerleri belirleyerek potansiyel çatışmaların önüne geçer. Kurumsallaşma bir gereklilik değil, aynı zamanda büyük bir fırsattır,” diyerek yüksek teknolojinin önemine dikkat çekti.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, Türkiye’deki aile şirketlerinin sürdürülebilirliği için yürütülen projelerde 300 aile şirketi ve 900 aile üyesi ile iş birliği yaptıklarını belirtti. Olten, aile işletmelerinin üçüncü nesle geçme oranının sadece %9 olduğunu vurgulayarak, genç neslin şirket yönetiminde yer alması için gerekli eğitim ve stratejilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Geleceğe Değişen Yaklaşımlar

Aon Türkiye Eş-CEO’su Selda Oknas Tanbay, “Dünya hızla değişiyor ve gelecekte belirsizlikler artıyor. Uzun vadeli hedefler belirlemek öncelikli olmalı,” dedi. Diğer yandan İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, aile şirketlerinin kurumsallaşma süreçlerindeki zorlukları ve yeni neslin farklı iş yapış biçimlerini tercih ettiğini belirtti.

Çağdaş Cam A.Ş. CEO’su Serdar Pirinç, şirketlerin şeffaf ve hesap verebilir bir yapı oluşturmasının önemine vurgu yaptı. Son olarak, İstanbul Ekonomi Araştırma Yönetici Ortağı Can Selçuki, Türkiye ve dünya ekonomik dinamiklerinin değiştiğine dikkat çekerek, genç nüfusun öneminin azalacağını belirtti.

Gelecek üzerine başlatılan bu tartışmalar ve kurumsal yönetim uygulamalarının yaygınlaştırılması, aile şirketlerinin daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmalarını sağlayacak önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

“`

Related Posts

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …