Ara Buluculuk Uygulamasıyla Batman’da 453 Dosya Çözüme Kavuştu
Batman’da, hukuk uyuşmazlıklarının mahkeme sürecine girmeden kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan ara buluculuk uygulamasıyla son 2 yılda gelen 8 bin 85 dosyadan 453’ü, çözüme ulaştı.
Kentte, hukuk uyuşmazlıklarının ara buluculuk yoluyla çözüldüğü 2023 yılında 4 bin 226 dosyadan 271’i, 2024 yılında ise 3 bin 859 dosyadan 182’si çözüme kavuştu. Avukat Kutbettin Suçin, ara buluculuk uygulamasının Türkiye’de 2012 yılında hayata geçtiğini söyleyerek şunları dile getirdi:
“Ara buluculuk, taraflar arasında çıkan bir ihtilafın mahkeme koridorlarına yansımadan dostane bir şekilde çözülmesi olarak tanımlanabilir. Uyuşmazlığın mahkeme dışında, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini amaçlayan bir usul, hukuk kurumudur.”
“Türkiye’de ara buluculuk, 2012 yılında yürürlüğe giren ‘6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’ ile bir ‘Alternatif uyuşmazlık çözümü’ yolu olarak hayata geçirildi. Ara buluculuğun diğer bir adı da dostane çözüm olarak bilinmektedir.”
“Ara bulucu, hukuk fakültesi mezunu, en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip ve ara buluculuk konularında uzmanlık eğitimi almış bir kişidir. Uzmanlık eğitimini tamamlayan bireyler, Adalet Bakanlığı’na bağlı ara buluculuk listesine kayıt yaptırarak göreve başlamaktadır.”
“Ara buluculuk, zorunlu ve ihtiyari olmak üzere 2 şekilde karşımıza çıkar. Zorunlu ara buluculuk, bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurmadan önce ara bulucuya gitme şartını içermektedir.”
“İhtiyari ara buluculuk ise tarafların arasında anlaşmazlık olduğunda dava açmadan önce ara bulucuya gitmeyi tercih etmesini ifade etmektedir. Taraflar, her türlü özel hukuk uyuşmazlığı için ihtiyari ara buluculuğa başvurabilirler.”
“Ara Buluculuk Anlaşmaları Mahkeme İlamı ile Eşdeğerdir”
Ara buluculuk sayesinde kolaylıkla çözülebilecek dosyaların mahkemelere taşınmaması gerektiğini vurgulayan Avukat Suçin, şunları belirtti:
“Ara buluculuğun avantajları arasında; mahkeme süreçlerinden daha hızlı sonuç alınmasını sağlayarak ekonomik ve tarafsız bir çözüm modeli sunması yer almaktadır. Taraflar, ara buluculuğa başvurarak iş birliği yapmaktadır.”
“Ara buluculukta taraflar arasında sağlanan anlaşma, mahkeme kararıyla eşdeğerdir. Taraflar, konuşarak anlaşır veya çözüm üretir, bu nedenle çözüm için esneklik sunmaktadır. İşçi ve işveren arasında yaşanan anlaşmazlıklar, en fazla çözüme kavuşturulan dosyalar arasındadır.”
“Son 2 yılda 8 bin dosyanın üzerinde işçi işveren anlaşmazlığı dosyası bulunmaktadır. Bu dosyaların yaklaşık 450’i ara buluculuk sürecinde sonuçlandı. Gelecekte bu sayının artacağına inanıyoruz. Vatandaşlara çağrımız ise; mümkünse ara buluculuk yoluyla çözülebilecek dosyaları mahkemeye taşımamalarıdır.”
“Ara buluculuk sayesinde dosyaları çözüme kavuşturduğumuzda vatandaşlarımızın bize teşekkür etmeleri, uzun süreçlerden tasarruf ettiklerini ve çözümden memnun olduklarını belirtmeleri bizleri mutlu etmektedir. Bu durum, ara buluculuğun önemini açıkça göstermektedir.” (DHA)
More Stories
Avrupa, yeni nükleer kalkanını kaldırıyor
Almanya’da FDP lideri, seçim yenilgisinden sonra siyaseti bıraktı
Soğuk hava Antalya’da da hissedildi, güneşe rağmen sahil boş kaldı