Fransa, AB Savunması için Nükleer Kalkan Rolünü Üstlenmeye Hazırlanıyor
Fransa, ABD’nin sağladığı ‘Avrupa’nın Nükleer kalkanı’ rolünü üslenerek AB’nin savunmasını sağlayabileceğini belirtiyor. The Telegraph’a konuşan bir Fransız yetkili, nükleer silah taşıyan savaş uçaklarının Almanya’ya konuşlandırılmasının ihtimaller dahilinde olduğunu dile getiriyor.
ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığını azaltacağının sinyallerini vermesinin ardından gelen bu gelişme, Almanya’da seçimleri kazanan ve ülkenin bir sonraki şansölyesi olması beklenen Friedrich Merz’in Avrupa’nın güvenliğini sağlamak için İngiltere ve Fransa’dan nükleer koruma talep etmesi ile gerçekleşti. Merz, Avrupa’nın ABD’den bağımsız bir güvenlik stratejisi geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.
Fransız yetkililer, savaş uçaklarının Almanya’ya yerleştirilmesinin, Ukrayna’daki savaşı başlatan ve Avrupa için bir güvenlik tehdidi olarak kabul edilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e açık bir mesaj göndereceğini ifade ediyor.
AB’nin Nükleer Güçleri Fransa ve İngiltere, Avrupa’yı Savunmaya Hazırlanıyor
AB’nin nükleer güçleri olan Fransa ve İngiltere, gelecekte nükleer bir güç bloğu olarak kıtayı savunabilecek potansiyele sahip. Ancak İngiltere, halen çekimser davranıyor.
Berlin’deki diplomatlar ise bu hamleyle, nükleer kalkana katılması için İngiltere Başbakanı Keir Starmer’a benzer bir adım atması yönünde baskı yapabileceğini belirtiyor.
Fransız bir yetkili, “Birkaç Fransız nükleer savaş uçağının Almanya’ya konuşlandırılması zor olmayacaktır ve çok güçlü bir mesaj verecektir” diyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazar akşamı Merz ile görüştükten sonra Washington’a giderek Avrupa güvenliği ve Ukrayna’nın savunmasıyla ilgili planlarını ABD Başkanı Donald Trump’a sundu. Macron’un, bu planı Trump ile de konuştuğu öne sürülüyor.
ABD, Avrupa’nın Güvenliği Konusunda Kayıtsız
ABD, Avrupa’nın güvenliğini uzun süredir Almanya’daki üslerinde konuşlandırdığı yaklaşık 100 nükleer füze ile garanti altına alıyordu.
Ancak Fransa’nın nükleer caydırıcılığı NATO’dan bağımsız bir yapıda iken, İngiltere’nin nükleer kapasitesi ittifakın savunma stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor.
Friedrich Merz, geçen hafta yaptığı açıklamada, Paris ve Londra’nın “nükleer korumalarının Almanya’yı da kapsayacak şekilde genişletilip genişletilemeyeceğini tartışmaları gerektiğini” belirtti.
Pazar günü ise Trump yönetimi artık “Avrupa’nın kaderine kayıtsız” olduğunu dile getirerek kıtanın kendi güvenlik mimarisini oluşturması gerektiğini belirtti.
More Stories
Batman’da, 2 yılda 453 dosya ara buluculuk uygulamasıyla çözüme kavuştu
Almanya’da FDP lideri, seçim yenilgisinden sonra siyaseti bıraktı
Soğuk hava Antalya’da da hissedildi, güneşe rağmen sahil boş kaldı