İnsani yardımları devam ettirmek isteyen personel, idari izne çıkarıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın dış yardımları durdurma kararnamesinin ardından, bazı insani yardım programlarını muaf tutmak isteyen ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanlarından onlarcasının idari izne çıkarıldığı bildirildi.

Yetkililer, USAID içindeki kıdemli avukatların ve yöneticilerin, yardım programlarına yönelik muafiyet dilekçeleri üzerinde çalıştıkları için idari izinle uzaklaştırıldığını belirtti.

Kurum yönetiminin, bu çalışanların kararnameyi “atlatmaya çalıştığını” düşündüğü ifade edildi.

KURUMUN YARISI İDARİ İZİNDE

Adlarının açıklanmasını istemeyen USAID yetkilileri, ABD merkezli Associated Press’e yaptıkları açıklamada, yardım fonlarının askıya alınmasının ardından en az 56 çalışanın idari izne çıkarıldığını söyledi. İdarecilerin ise işten çıkarılmaya başlandığını belirtti.

USAID’de görev yapan bazı yetkililerin ise tamamen işten çıkarıldığı aktarıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, bazı yardım programlarını kurtarmaya yönelik muafiyet başvurularını “yeterince detaylı olmamak” gerekçesiyle reddettiği, milyarlarca doları bulan diğer bazı başvuruları ise hala değerlendirildiği kaydedildi.

27 Ocak’ta USAID ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen tüm dış yardımlar resmen durduruldu. Ancak hangi programların devam ettirileceği ve hukuki sürecin nasıl işleyeceği konusunda belirsizlik sürüyor.

TRUMP’IN KARARI NET

Trump, 21 Ocak’ta göreve başlamasının hemen ardından, ABD’nin dış yardımlarını durduran bir kararname imzaladı. Kararname, ABD’nin dış kalkınma yardımı programlarını yürüten tüm bakanlık ve kurumların yabancı ülkelere yaptığı ödemeleri keseceğini ve yardımların ABD’nin dış politika hedefleriyle uyumlu olup olmadığının incelenmesi için 90 günlük bir değerlendirme süreci başlatılacağını öngörüyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, ABD’nin dış yardımları askıya alma kararını “endişeyle takip ettiğini” belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun 30 Ocak’ta bazı hayati insani yardımların devam etmesine yönelik bir muafiyeti onayladığı bildirildi.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vakıf kültürü birliğimizin sembolüdür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Vakıflar Haftası Toplu Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulunuyor.

Alman istihbaratının hazırladığı gizli AfD belgeleri sızdırıldı

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının “kesin aşırı sağcı oluşum” şeklinde sınıflandırdığı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yetkililerinin antidemokratik, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı tutumlar …

85 yıllık bilete giriş izni

Japonya’da bir kişi, 1940 yılında düzenlenmesi planlanan ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle ertelenen etkinliğe bilet aldı. Biletin, 85 yıl sonra Expo 2025 fuarına giriş için kullanılmasına izin verildi.

TBMM’de Komisyon Başkanı açıkladı: 2025 yılında Avrupa’da 850’den fazla nefret suçu işlendi

TBMM Dışişleri Komisyonu’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu, yurt dışında yaşayan Türklerin durumlarını ve sorunlarını konuşmak için bir araya geldi. Alt komisyon başkanı Seda Gören Bölük Avrupa’da yaşan nefret suçları hakkında bilgi verdi.

Büyükçekmece’de helikopter kazasında 7 kişi ölmüştü: Karar verildi

Büyükçekmece’de 7 kişinin öldüğü helikopter kazasına ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, helikopterin çarptığı kulenin inşaat firmasının yetkili ortaklarından sanıklar Osman Naci Endem ve Tamer Tunca’yı “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 7 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırdı.

İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Çatışmaların sürdüğü Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesinde gerilim durulmuyor. Hindistan hava saldırıları sonrası Lahor’da bir patlama meydana geldi. Hat boyu çatışmalar devam ederken, uluslararası uçaklar hava sahasından kaçınarak dünya hava trafiğini tıkadı. İki nükleer güç arasındaki gerilim hızla tırmanırken, dünya ülkeleri itidal çağrısı yaptı.