TÜSİAD ‘mali reform’ için kamu harcmalarını işaret etti
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD İş Birliğiyle Gerçekleşen “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” Konferansı
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD iş birliği ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu’nun (EAF) “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” konferansı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, son bir buçuk yılda Merkez Bankası rezervleri ve cari açık konularında büyük başarılar elde edildiğini vurguladı. Turan, “Şimdi daha zorlu bir süreç başlıyor. Hedeflere ulaşabilmek için para politikasını uyumlu bir şekilde mali politika ve yapısal reformlarla desteklememiz gerekiyor” dedi.
Kamu Harcama Reformu İçin Öneriler
Bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Turan, kamu harcamalarında tasarruf yapılması, ekonominin işleyişine katkı sağlayacak alanlara yatırım yapılması ve sosyal politikaların şeffaf bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.
Açılışın ardından Hande Demirel’in moderatörlüğünde yapılan “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” panelinde TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara ve Emekli Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız konuşmacı olarak yer aldı.
Öztok Altınsaç, sadece para politikasına odaklanan programlar yerine daha kapsamlı ve reform odaklı yaklaşımlar gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, Mart ayında yayınlanacak olan TÜSİAD Rekabet Gücü Endeksi’nin önemli politika önerileri sunacağını belirtti.
Demiralp ise hane halkının enflasyon beklentilerine dair yaptıkları ankete vurgu yaparak enflasyonun düşürülmesinin önemine değindi. Kara, ekonomi politikalarının ödemeler dengesi krizini azalttığını ancak enflasyonla mücadelede zorluklar yaşandığını belirtirken, Özyıldız da yapısal değişiklikler yapılmadığı sürece bütçe harcamalarının kontrol altına alınamayacağını vurguladı.