2 Nisan boykotunun etkisi: Sonuçlar yayımlandı

Üniversite Öğrencilerinin İmamoğlu Protestoları Sonrası Başlattığı Boykotun Sonuçları Açıklandı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, üniversite öğrencilerinin İmamoğlu protestolarının ardından 2 Nisan’da başlattıkları tüketim boykotunun sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2 Nisan’da gerçekleşen boykot; Google Maps haritalarından elde edilen yoğunluk verileri, boykotun ertesi günü esnaf ve işletme çalışanlarıyla yapılan yüz yüze görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi.

Boykotun Ertesi Günü AVM’lerde Durum

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, CHP ve AKP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki AVM’ler incelendiğinde, boykotun ertesi günü bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde hafif bir yoğunluk artışı yaşanırken, CHP’nin daha güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde daha belirgin bir artış görüldü.

Örneğin, İstanbul’un Güngören, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki AVM’lerde, 2 Nisan’a kıyasla 3 Nisan’da yüzde 3 civarında bir yoğunluk artışı olduğu tespit edildi. Ancak, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde bu artış yüzde 28’lere kadar çıktı.

‘Satışlar Düştü’ Diyenlerin Oranı Yüzde 56

Ankara’da yapılan 384 görüşme sonucunda, boykotun etkileri üzerine işletme sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi. Çalışan sayısına bağlı olarak, işletmelerde satışlarda düşüş yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 56’ya kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ödeme sistemleri istatistikleri de boykotun tüketimde belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Ancak, çeşitli dönemsel etkenlerin tüketim üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Enstitü, 2 Nisan boykotunun ekonomik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 2025 senesinde çalışan ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim talebinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

Related Posts

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

Nisan’da tüketici güven endeksi sert düştü!

Tüketici güveni Nisan ayında zayıfladı. TÜİK verilerine göre endeks, Mart’taki 85,9 seviyesinden yüzde 2,3 düşerek 83,9’a geriledi; bu da vatandaşın ekonomiye dair kötümserliğinin arttığını gösteriyor.

Samsunspor’un Avrupa Hayali Tehlikede

Samsunspor, son 8 haftada sadece 1 galibiyet alarak Avrupa kupalarına katılma şansını zorladı.

Garanti BBVA’ya Uluslararası İş Sağlığı Ödülü

Garanti BBVA, British Safety Council’dan üst üste 6. kez Uluslararası İş Sağlığı Ödülü aldı.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan’da 7,4 Puan Artarak 177,7 Seviyesine Yükseldi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), nisanda geçen aya göre 7,4 puan artarak 177,7 seviyesine çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni açıkladı …

Ev kadınlarına emeklilik hakkı geliyor! Primlerin 3’te birini devlet ödeyecek

Aile Yılı kapsamında ev kadınlarına önemli bir hak tanınması için düğmeye basıldı. Ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı geliyor. Buna göre başvuruda bulunan ev kadınları her ay sigorta primini yatırarak emekli olabilecek, primlerin 3’te birinin devlet tarafından karşılanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir