18 yaşını dolduranlar dikkat: Çalışmadan emeklilik… Kimler yararlanabilir

Çalışmadan Emeklilik için Kimler Yararlanabilir?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için belirli şartlar bulunmaktadır. Emeklilik için gerekli olan prim ödemeleri, isteğe bağlı sigorta yoluyla da yapılabilmektedir.

18 Yaşını Dolduran Herkes Emeklilik İçin Adım Atabilir

18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik sürecine başlayabilir. Bu durum gençler için de geçerlidir. Gençler, sosyal güvenceyi elde ederken aynı zamanda emeklilik hakkı kazanmaktadırlar.

İsteğe Bağlı Sigorta Kimler İçin Uygundur?

Türkiye’de ikamet eden ancak zorunlu sigortalı olmayı gerektirmeyen, az çalışan veya tam gün çalışmayan, emekli olmayan ve 18 yaşını dolduran kişiler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilirler.

Başvuru Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta için başvuru yapmak isteyenler, ilgili belgelerle birlikte ikamet ettikleri sosyal güvenlik merkezlerine veya il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır.

Ödenmesi Gereken Prim Miktarı

İsteğe bağlı sigorta primi, belirlenen prime esas kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanmaktadır. 2025 yılı için aylık en az ödeme tutarı 8.321 TL’dir.

Ödeme Koşulları ve Sonlandırma

İsteğe bağlı sigortalılığı sonlandırmak isteyenler, belirli koşullara tabidir. Primlerini eksiksiz ödemeyenler için çeşitli seçenekler sunulmaktadır.

Evde Çalışanlar da Sigortalanabilir

Evde küçük işler yaparak para kazananlar da primlerini ödeyerek sigortalı olabilirler. Bu durum, sağlık hizmetlerinden ve emeklilik imkânlarından faydalanmalarını sağlar.

Yenilikler ve Gençlere İş İmkanı

Üniversite öğrencileri, ev kadınları ve engellilere yarı zamanlı iş imkânları sunulmaktadır. Sosyal hizmetler, kütüphane ve eğitim gibi alanlarda çalışma imkânı sağlanmaktadır.

Ücret ve Çalışma Koşulları

Gençlere aylık 15 bin lira ücret ödenerek, iş imkânları genişletilmektedir. Ev kadınlarına ve çocuk sahibi kadınlara da evden çalışma olanağı sunulmaktadır.

Related Posts

Asgari ücrete temmuzda ara zam tartışmaları sürüyor! Emekçinin geliri beş ayda eridi

Temmuz ayına günler kala asgari ücret tartışmaları hız kazandı. Son beş ayda gerçekleşen enflasyon, asgari ücret ve emekli maaşlarının erimesine sebep oldu. Ara zam talebi yükselirken, gündeme ilişkin siyasette ve toplumsal muhalefette öne çıkan açıklamaları derledik. Konuya dair Cumhuriyet’e konuşan İktisatçı Prof. Durmuş, alım gücündeki düşüşe vurgu yaptı.

Trump’tan NATO kararı: Üye ülkelere ‘savunma bütçesini artırın’ mesajı

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın NATO zirvesine katılacağını ve üye ülkelerden savunma harcamalarının yüzde 5 artırmalarını isteyeceğini bildirdi.

Küçük ev aletleri devine 26 milyon TL’lik kartel cezası

Rekabet Kurumu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’nin, yeniden satıcılarının satış fiyatlarını belirlediğini ve Teknosa, Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt arasında dolaylı bilgi değişimine aracılık ederek topla-dağıt karteline taraf olduğunu tespit etti …

CHP’den Saray’a sert ekonomi çıkışı: ‘Şimşek’in sözleri inandırıcı değil’

Ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’de borç ve icra sarmalı büyüyor. CHP’li Gülcan Kış, halkın geçim derdine rağmen Saray’ın sessiz kaldığını söyledi. Yüksek faiz politikalarının toplumu çıkmaza sürüklediğini vurguladı.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu’dan Merkez Bankası yorumu: ‘Amaç daha maliyetli hale getirerek…’

Ünlü ekonomist Şenol Babuşcu, Merkez Bankası’nın son hamlelerini para politikasında ince ayar olarak değerlendirdi. TL ve döviz mevduatlarına yönelik adımların arkasındaki stratejiyi açıkladı. Ekonomide denge arayışı dikkat çekti.

Hürmüz riski planları bozar

ABD’nin İran’a saldırmasıyla Hürmüz Boğazı’na yönelik endişeler arttı. Hürmüz’den geçen tanker sayısı azalırken, enerji fiyatlarındaki artış enflasyonda 2025 planlarını bozabilir.